Nyitott templomok napja

"...jó nekünk itt lenni!" program

Kórus találkozó, ikon kiállítás és terményünnep a Svábhegyen

Bemutatkozik az Istenhegyi Szent László plébánia

 

Az 1940-es évek elején a Sváb-hegyi elemi iskolában megalakult a 443-as számú cserkészcsapat „Előd vezér” néven. Keveset tudunk róla, mivel 1948-1989 között a cserkészetről még beszélni sem volt szabad. A csapat zászlója a plébánia  padlásán átvészelte a nehéz időket. A zászló rúdja pedig virágkaróként funkcionált.  Elég siralmas állapotban került elő a plébánia kertjének rendezés során, de az elkorhadt zászlórúdban még megmaradt néhány zászlószeg is.

 

Az egyesületi törvény adta lehetőség alapján 1989. február 1-én újjá alakult a Magyar Cserkész Szövetség. Lehetőség nyílt cserkészcsapat szervezésére. Gyüre István, plébános úr támogatásával plébániánkon is megkezdődött a gyerekek toborzása az alakuló cserkészcsapatba. A cserkészcsapat megalapítója és vezetője Sz.-Lukács János volt.

A program

Termény ünnep

Templomunkban hagyományos a szeptember végén megrendezésre kerülő termény ünnep, melynek keretében az oltár előtt elhelyezett termények megszentelésre kreülnek. A templom körül vidám programokkal búcsúztatjuk a nyarat és ünnepeljük az őszi betakarítás gyümölcseit.

Tombor Kata Ikon festő                                                                                                                                        

Tombor Katalin 2000 óta foglalkozik ikonfestéssel. Mestere Vollnhofer Mária. Ismereteit ikonfestő tanfolyamokon Budapesten, Szombathelyen és Rómában szerezte. Önálló kiállítása volt Erdőbényén (2009) és a 12. kerület Hegyvidék Önkormányzat épületében (2012), valamint társkiállításon vett részt a Berekai Art Stúdió galériájában (2015), és a Csopaki Galériában (2016).

Több éve vesz részt a budapesti Betlehemi Jászol kiállításon , 2012-ben ikonja kijutott a római Nemzetközi Betlehem 100 kiállításra is.

Mind festészeti technikájában, mind teológiájában a legősibb hagyományokat követi. Vászonnal borított, csontenyv és krétapor keverékével előkészített fatáblára, természetes alapú porfestékkel, tojástemperával, igazi aranyfüst lemezzel készíti ikonjait. Képein hűen követi a hagyományos ikonográfiai ábrázolásokat.

 

Részletel a www.authenticon.hu oldalon találhatóak.

Kézműves foglalkozás gyerekeknek

 

 

 

Az Ars Sacra Fesztivál együttműködö partnere a Svábhegyi Kreatív Ház. A nagysikerű Keresztény Sziget után a terményünnepen is készíthetnek kicsik és nagyok sokoldalú kézműves termékeket. Az idei évben az Ars Sacra Fesztivál keretében angyalokat is készítünk.

 

 

Ismerkedés a Gyógynövényekkel

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógynövénytea kóstoló

tisztító izsóppal, bátorságot erősítő kakukkfűvel,

egészséget segítő zsályával, gyengéd, hűsítő citromfűvel,

napfényt adó bodzával, mosolyt ébresztő orbáncfűvel,

az Élet-Kör kertjéből.

 

link az Élet-kör web oldalra (www.eszkozkepes.hu)

 

 

 

Text