" A szeretet nem osztható, nem szorozható"

Gyügyi Ödön és Tombor Kata közös kiállítása

a Barabás Villában

2017. 10. 12 - 2017. 10. 24

Megnyitó: 2017 . 10. 11.

A megnyitón beszédet mond Bálint Attilla, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője, élőben játszik a Karaván Familila együttes.

Gyügyi Ödön

„Vagyok, aki vagyok. Az idő csak a felesleget csiszolja le rólam, ami marad, az vagyok egyre inkább. Legyen jó, vagy rossz. Volt állami gondozott vagyok, roma származású. Tizennyolc évesen kerültem fel Szabolcsból Budapestre. Kiskorom óta firkálok és formálódom. A sámán világ ad otthont a lelkemnek. Péli Tamás és Szentandrássy István vezettek tanuló utamon. Rendre azóta bemutatkozhatom, bár elsősorban firkálni szeretek. 2014-ben kaptam meg a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári fokozatát, firkásságom elismeréseképpen. Eléggé meglepett. Köszönöm. 2015-ben mesélt nekem Kakuk Andrea tanító Árpád-házi Szent Margitról. Azóta öt firka született róla, és mély barátság szövődött a sororral. Szeretem a hegyeket, és új szenvedélyemet, az íjászatot. Tanulgatom. Pár éve megtaláltuk egymást a családommal, illetve az öcsém lánya, Vivi talált meg a neten. Még mindig új, és tanulgatom, hogy mégis van családom. Mert aki úgy nő fel, hogy nem kell senkinek, abban elsatnyulnak ezek az érzések, így hát nevelgetem újra. Nem igazán tudom, hogy kell, de talán megy. Vagyok, aki vagyok, hát, Istenanya ivadéka, esendőn és remélem igazul. Teszem a dolgom. Azzal a tudással, amim van. Nem többel, nem kevesebbel. Beérem vele.” (Gyügyi Ödön)

Tombor Kata Ikon festő                                                                                                                                        

Tombor Katalin 2000 óta foglalkozik ikonfestéssel. Mestere Vollnhofer Mária. Ismereteit ikonfestő tanfolyamokon Budapesten, Szombathelyen és Rómában szerezte. Önálló kiállítása volt Erdőbényén (2009) és a 12. kerület Hegyvidék Önkormányzat épületében (2012), valamint társkiállításon vett részt a Berekai Art Stúdió galériájában (2015), és a Csopaki Galériában (2016).

Több éve vesz részt a budapesti Betlehemi Jászol kiállításon , 2012-ben ikonja kijutott a római Nemzetközi Betlehem 100 kiállításra is.

Mind festészeti technikájában, mind teológiájában a legősibb hagyományokat követi. Vászonnal borított, csontenyv és krétapor keverékével előkészített fatáblára, természetes alapú porfestékkel, tojástemperával, igazi aranyfüst lemezzel készíti ikonjait. Képein hűen követi a hagyományos ikonográfiai ábrázolásokat.

 

Részletel a www.authenticon.hu oldalon találhatóak.